söndag 11 november 2012

3-4 november

Nu är det klart att K märkt Byggnadsvård har fått uppdraget att lägga om taket och laga den skada som finns. Enligt den snickaren var teglet för bra för att kassera och det kan jag med stor sannolikhet lita på. De är vana vid att jobba med mycket äldre byggnader som kyrkor m.m. Arbetet kommer påbörjas förmodligen om någon vecka eller två. Min uppgift blir att måla vindskivor och tvätta teglet vilket jag sparar en del pengar på! Det är ju roligt också att vara delaktig!
Träffen på Byggnadsvård vid Nääs gav en del information mewn såklart inte specifik. Det gäller ju att hitta spår från huset som kan tala om hur det sett ut. Om trappan är orginal så visar den på att huset inte är äldre än 20-30 talet. Däremot finns det frågetecken kring den vägg där jag tagit upp ett antal lager av tapet, tretex och papp på timmerstockarna. Där fanns ett urtag för ett fönster och med tanke på att tretexen kom på 30-talet så talar det för att huset är äldre än 30 talet. Man byggde ju inte ett hus med urtag i timmerstockarna ifall man sedan skulle sätta in ett fönster! Sedan så var det mycket symmetri i husbyggandet förr och huset ser alldeles för osymmetriskt ut nu. Kvinnan på Nääs trodde nog även att det funnits liggande fönster ovanför befintliga fönster. Vilket innebär att det blir mer ljus på ovanvåningen som är positivt. Men det lär ju bli en senare fråga med byta av fönster och fasad. Masoniten som sitter på ytterväggarna nu äri ganska dåligt skick och jag tror det finns trä under. I hallen har det under gipsen hittats papp på timmerstockarna och där de sedan tapetserat. Masonit finns ju även på väggarna på vissa ställen och den kom ju 1924. Vi talade även om en del tapeter, lister och kollade i en del böcker. Inväntar nu min beställning från landsarkivet i Härnösand som jag hoppas kommer ge mer info! :-)
 

5 kommentarer:

 1. Du börjar låta som en riktig expert! Hinner du med något annat! Behöver du tips kring släktforskning så är ju Tomas bra på det!
  Kram tills på onsdag :)

  SvaraRadera
 2. Hittade mina hus på en flygfotosajt:
  http://www.flygfotohistoria.se/serier/4748-vaster-om-vedum-eling-kyrka-hackebergsskogen/bilder/33756

  och är det inte ditt tak som skymtar i nederkanten på detta foto?:

  http://www.flygfotohistoria.se/serier/4748-vaster-om-vedum-eling-kyrka-hackebergsskogen/bilder/32454

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj, jo men visst är det mitt hus!! Grannen berättade att han rivit en lada och det måste ju vara den till höger på hans tomt!! tack för detta!!

   Radera
 3. Ha ha, ja visst är hon snygg min redovisningskonsult!
  Och stort GRATTIS till ditt fina torp! Verkar ligga fantastiskt naturskönt!
  Full av beundran över alla projekt du tar dig för!

  Kramar, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi, skitfin....o go också!
   Jo, det kommer nog bli fint till slut! Har hört att du har så fint hemma, köpte även aftonbladets bilaga med artikel om dig!! Roligt med torp!!
   Lycka till själv med allt!

   Radera