söndag 9 september 2012

Efter besiktningen

Besiktningen av husets grund gav en hel del information och jag har sedan dess tagit reda på mer information om hur jag skall kunna åtgärda felen. Har skrivit ner spontantext efter fyra timmars långa undersökning.

 
Utvändigt: Troligtvis spåntak tidigare, nu tegel, saknas en nockpanna. Masonit under takpannor.
Det är masonit på fasaden, en så kallad falsk locklistpanel.

Fasad:
Vägg bakom dörr (tröskel och ner) på baksidan vid yttertrappan är det mycket rötskada långt in. Viktigt ta bort trappa och laga fasaden. Vägg under fönster på framsida mycket rötskadad, in till liggande timmer. Under resterande fönster är fasaden ok.

I första ventilationshålet på grunden (baksida, vid innertrappan) är det fuktighet till 91 %. Bör ligga på cirka 70%. I det andra ventilationshålet är det 93%. Kan vara bra att göra upp ett större hål så att grunden kan inspekteras. Bjälklaget såg ok ut men det var mycket skräp i grunden och på vissa ställen ser jorden fuktig ut. Ta bort 5-10 cm av jordlagret, singel, plastfolie.
 
 

Invändigt:
Fuktmätarnivåer
Hallen, vid dörren ut ser det grönt ut, på resterande ställen lyser det gult och rött.
Toaletten, gult och rött på olika ställen. Vid duschen mycket rött, under varmvattenberedaren var det gult/rött. Kök och V-rum övre delen av grönt. I V rum gult vid kaminen mot baksidan av huset.
Runt skorstenen på vinden ser det ok ut.

Upptagning av golv i hall: Bjälkar ruttna, hög mikrobiotisk nivå (mögel). Gammalt avlopp för toalett + avlopp för handfat. Förmodligen är trägolvet över bjälklagret dålig kvalitet, saknas dessutom bjälklag vid vägg in mot kök. Flera lager av matta och spånskivor.

V-rum: två borrningar av golv i hörn, viss fuktighet, visst träangrepp (mest mot framsidan), plastmatta, kokosfibermatta och spånskiva. Han fick ta i vid borrningen så det är inte genomruttet.

Från grunden och upp till brädor är det cirka 40 cm.
 


Nåväl, har beslutat mig för att gå vidare med köpet och se till så att huset mår bra igen (sentimental som jag är)....

1 kommentar:

  1. Nu har jag äntligen satt mig vid datorn och kommit in på din blogg. Ska bli spännande att följa/kram

    SvaraRadera